Gljive - crteži Jelene Korenčić

Radost / Joy
Crteži Jelene Korenčić su maštoviti, stilizovani prikazi presjeka gljiva koji podsjećaju na vezene motive sa starih slavonskih ponjava-prekrivača za bračne krevete koji su imali magijsku funkciju i ”govorili ono što se naglas nije smjelo”. Kao i na pomenutim ponjavama, gljive na ovim crtežima možemo iščitati u okviru erotske simbolike – kao simbole rodnosti i plodnosti, životne snage, intimne veze i seksualnog odnosa, kao stilizovane prikaze spajanja muškog i ženskog polnog organa.
Treba spomenuti da, osim u okviru erotske simbolike, gljive zauzimaju značajno mjesto i u mitologiji. Pojava gljiva ”ni iz čega”, njihov brzi rast i umnožavanje, njihova neobjašnjiva svojstva nekada su se pripisivala ”višim” silama. U nekim kulturama gljive se povezuju s nebeskim fenomenima i smatraju se ispljuvkom božanstva. U mitologiji mnogih naroda gljive su simbol dugovječnosti, one se povezuju sa drugim svijetom i u ritualno-mitološkom kontekstu imaju svoju sakralnu simboliku. 


Šaman
Baš kao i u prirodi, gljive se u ovoj seriji crteža pojavljuju u različitim oblicima i satkane su mahom od talasastih, vijugavih, zmijolikih linija koje se kreću, susreću, dodiruju i prepliću. Ova linearna razigranost bez sumnje doprinosi dinamiziranju, živosti, te vizuelnom likovnom uzbuđenju. Osim toga, u ovim crtežima uočavamo jednostavnost, spontanost i neposrednost koja je bliska dječijem likovnom izrazu. U njima dominira dekorativni i ilustrativni pristup, plošnost, te postupak stilizacije u obradi motiva. Prepliću se i prožimaju elementi realnog i irealnog, vidljivog i nevidljivog, prisutnog i neuhvatljivog… 

I kao što, između ostalog, primjećuje profesor Krešimir Bauer, ovi crteži su izraz najdublje frojdovske iskrene bune prema vremenima kada su ljudske vrijednosti pale na najnižu granu u povijesti. Jelena Korenčić se odupire i slika svijest kada je čovjek imao smisla“. 
Sanela Nuhanović